Steeds meer ontdekken we in de hulpverlening dat het bijzonder effectief is als er in de verhalen van de cliënt(en) ook gerichte aandacht is voor de krachten en hulpbronnen van de cliënt en het systeem. Die beelden we uit door middel van poppetjes en andere voorwerpen. Zowel de problemen als de krachten vanuit het verhaal dat je vertelt worden zo letterlijk op tafel gezet. De methodiek kan met meer mensen of individueel toegepast worden.
Erkenning werkt helend
Op deze manier kunt je met afstand kijken naar wat er aan de hand is. Je ziet de aspecten die in het nu spelen en ook in het verleden. Daarmee krijg je beter zicht op de hele situatie en op wat er mogelijk is. Het werkt krachtig als we hierbij stil staan. Erkenning voor wat we ervaren (hebben) is een krachtig en helend mechanisme. Vanzelf ontstaat er dan een beweging naar een nieuwe, gewenste situatie en kunnen we werken met de toekomst als beeld.
Ervaringen
Een cliënt zei eens: “Ik kan nu beter begrijpen waar ik vroeger als kind stond ten opzichte van mijn ouder. En hoe ik me vroeger als kind gevoeld heb. Ik heb compassie gekregen met dat deel in mij. Ik snap beter hoe ik dit nu soms ook nog voel. Maar ik kan er beter naar kijken en laat me er niet meer zo door leiden. Op mijn werk en privé ben ik meer regie gaan ervaren door mezelf beter te kennen. Ook in dat vroegere deel.”
Een gezin zei eens: “We zien nu hoe verschillend we soms kijken naar eenzelfde situatie. En ook wat ons bindt en wat onze krachten zijn.”